diumenge, 30 de març del 2014

Novetats breus. Mes de març 2014.


1. El pdf de 33 pàgines que podeu obrir a continuació ofereix una relació de la presència dels primats fòssils a la península ibèrica. L'article de Jh. Marigó i altres investigadors ha estat publicat a la revista Journal of Iberian Geology.En podeu trobar un sintètic resum al Bloc Paleoantropologia HoyMolt recomanable la imatge que acompanya.

2. Els conductes semicirculars són estructures de l'orella interna relacionats amb l'equilibri i per extensió amb el control de l'orientació en l'espai del propi cos. Una recerca ha estudiat nou ossos temporals de neandertal localitzats en el jaciment de Krapina. De les conclusions es dedueix que la seva grandària es correspon a resultats obtinguts en altres jaciments neandertals i que, comparats amb els conductes semicirculars dels sapiens, els de neandertal eren més petits.

3. Investigadors de la Universitat de Salamanca apliquen la Tomografia computeritzada helicoidal per analitzar el contingut d'urnes funeràries del jaciment de Pintia sense necessitat d'obrir-les. Vist a Paleorama en Red

4. Els investigadors Marta Pina, Sergio Almécija, David M. Alba, Matthew C. I'Neill i Salvador Moyà-Solà han publicat un article a la revista PLOS ONE sobre la ròtula de Pierolapithecus catalanicus. 

5- Els neandertals del nord d'Espanya competien amb els óssos per la ocupació de les coves. Aquesta interacció ja era coneguda en altres jaciments i en aquest estudi constatat el mateix fet en tres coves de la Vall de Deba (Guipuzkoa) fa 120.000 anys. Article publicat a l'agencia SINC.

6. La Cova del Comte situada al municipi de Pedreguer (nord-est d'Alacant) on fa pocs anys s'hi han trobat pintures rupestres d'una antiguitat aproximada d'uns 20.000 anys, força més antic que l'art llevantí més habitual i conegut a la zona. Les prospeccions realitzades a la sala de les pintures demostren les gran possibilitats d'aquest jaciment. De moment, al costat de restes d'animals, carbons i altres materials, s'ha pogut identificar una falange d'un nen amb marques de tall, cosa que demostra que va ser consumit per altres humans. Font de la informació on podeu ampliar la informació: La Marina Plaza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada