Conferències

Conferències sobre l'evolució humana
Relació de continguts

  • La hipótesis del cazador. Sociología y ciencia en el campo de la evolución humana Juan Luis Arsuaga. Juny 2017. Surada 1h 40'. Idioma castellà
  • Origens human evolution  Maig 2017. ASU Institute of Human Origins—Evolutionary Foundations of Human Uniqueness Symposium
  • Sur les traces de "Little foot". Octubre de 2015. Durada 45'. Idioma Francès
  • Le middle stone age, un époque moderne moderne de la pierre en Afrique. 2 d'abril de 2015. Durada 1h 16' 45''. Idioma Francès.
  • La evolución del cerebro, desde Atapuerca hasta el Párkinson de nuestros días. Març de 2015. Durada 62'. Idioma Castellà.
  • De homínidos i carnívoros en la evolución humanaMarç 2014. Durada 18'. Idioma Castellà.
  • Archaic Genomes, Març 2014. Durada 61'. Idioma Anglès.
  • La fauna de Atapuerca y su relación con los homínidos del pleistocenoJuliol 2013. Durada 45'. Idioma Castellà.
  • La Sima, Elefante y Gran Dolina: el bueno, el feo y el malo de Atapuerca. Juliol 2013. Durada 1h 6'. Idioma: Castellà. 
  • La sal en la prehistòria. Una autèntica revoluciónAbril 2013. Durada 1h 20'. Idioma castellà.
  • Conferència de Jane Godall al "Fórum evolución Burgos"Febrer 2012. Durada 56'. Idioma castellà Anglès amb traducció simultànea.
  • Una visión actualizada del arte cantábrico de la cornisa cantàbricaSetembre 2012. Durada 1h 17'. Idioma: Castellà.
  • Hablaba Miguelón. Las palabras que no se llevó el vientoJuliol 2012. Durada 1h 11'. Idioma: Castellà
  • Sobre manos y pies. Caminando y manipulando durante millones de años Juliol 2012. Durada 1h 22'. Idioma: Castellà
  • Enfermedades y comportamientos de hace medio millón de años. Juliol 2012 Durada 1h. 20'. Idioma: Castellà
  • ¿Qué sabemos del cerebro de nuestros antepasados? Maig 2012. Durada 1h 26'. Idioma: Castellà
  • Ötzi: L'Home de gel. Penn Museum. Febrer 2012. Idioma: Anglès.
  • Howard Hughes Medical Institute. 4 Classes sobre l'evolució humana. Novembre 2011. Idioma: Anglès
  • Redes 104. Rastrear el pasado por medio de la genètica. Octubre 2011. Durada 28'. Idioma: Castellà



Laurent Bruxelles, investigador de l'INRAP, explica la descoberta d'australopithecus prometheus i els treballs de datació. HO podeu veure en aquest enllaç.

________________________________________________________________________________
Un époque moderne de la pierre en Afrique
En el marc de Cycle d'histoire de l'home us oferim la segona conferència de tres, en aquesta ocasió sobre Le middle stone age, un époque moderne moderne de la pierre en Afrique. David Pleurdeau és prehistoriador. Una interessant conferència organitzada pel Muséum National d'Histoire Naturelle. 2 d'abril de 2015. Durada 1h 16' 45''. Idioma Francès. 



Le Middle Stone Age (cycle Histoire de l’homme... por mnhn


De homínidos i carnívoros en la evolución humana

L'arqueòleg Enrique Baquedano és director del Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid. Dirigeix projectes de recerca a Olduvai (Tanzània) i a Pinilla del Valle i Santorcaz a Madrid. 

En aquest vídeo presenta en el format habitual de TEDx Talks Una motivadora xerrada sobre la relació entre els carnívors i els homínids al llarg de l'evolució humana, repassa el treball dels seus equips de recerca en els jaciments ja citats, fa un repàs ràpid a les darreres novetats en evolució humana i acaba amb una relació de les línies de recerca en el futur. El vídeo de 18 minuts té valor divulgatiu.


Aprofito per felicitar a Enrique Baquedano per la seva feina d'investigació i per la seva activitat museística.


 

______________________________________________________

La evolución del cerebro, desde Atapuerca hasta el Párkinson de nuestros días

Juan Luís Arsuaga ens parla sobre la biologia i més concretament sobre les malalties en l'evolució humana. Activitat organitzada per la Asociación Párkinson de Burgos.


______________________________________________________

Archaic Genomes.


És imprescindible seguir les aportacions que Svante Pääbo, director del Departament de genètica de l'Institut Max Planck for Evolutionary Anthropology de Leipzig, ens acostuma a comunicar a través d'articles científics publicats a revistes científiques d'alt nivell. 

Atès que les aportacions de la genètica a l'evolució humana han tingut un creixement exponencial és convenient que periòdicament se'n faci una revisió actualitzada, Aquest és el cas de la conferència que el mateix Svante Pääbo va fer a la National Institutes of Health el passat 27 de març. Durada 1h. Idioma anglès.

_________________________________________________________________________________

Relació entre homínids i la fauna del plistocè a Atapuerca. Xerrada de Rosa Huguet

El Museo de la Evolución Humana de Burgos ha publicat a Youtube la conferència de la Dra. Rosa Huguet sobre la relació entre els homínids i la fauna dels plistocè a Atapuerca. Rosa Huguet és investigadora de l'IPHES i treballa en jaciments com Atapuerca, La Boella, Orce o El Sidrón. Aquest vídeo és una esplèndida classe de arquezoologia. Durada 45 minuts.





La Sima, Elefante y Gran Dolina: el bueno, el feo y el malo de Atapuerca.

María Martinón investigadora del CENIEH ha treballat a Atapuerca, Dmanisi i a altres jaciments importants. En aquesta xerrada repassa el significat de les troballes d'Atapuerca a partir de la interpretació dels fòssils més importants. La seva especialitat és el treball amb les patologies detectades en els homínids i en fa una anàlisi desenvolupada. Vídeo publicat pel Museo de la Evolución Humana, espai on va tenir lloc la xerrada.




La sal en la prehistòria. Una autèntica revolución.

El Museo de la Evolución Humana de Burgos ha publicat al seu canal de Youtube la xerrada que Germán Delibes de Castro, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Valladolid, va dur a terme en el marc del cicle "Charlando con los arqueologos". En aquesta xerrada, de 1h i 20 minuts de durada, l'investigador comenta la importància de la sal en la història i comenta la recerca que s'ha dut a terme als jaciments de Molino Sanchón i Santioste propers a les salines de Villafàfila. Exposa les tècniques d'obtenció de sal que es duien a terme els estiu des de l'holocè fins a l'edat mitjana. Els rituals de compensació podrien explicar les troballes de un enterrament d'una dona i d'una vedella? La ceràmica campaniforme formaria part també de rituals de tancament de pous d'extracció de la sal i representen un signe del poder dels explotadors d'aquest recurs?



Jane Goodall al fórum "evolución Burgos"

La primatòloga Jane Goodall va visitar els jaciments d'Atapuerca i el "Museo de la Evolució Humana" de Burgos. En aquest marc va dictar aquesta xerrada. Prèviament una representant del "Instituto Jane Goodall España" va explicar les campanyes que s'estan duent a terme per a recollir fonts i fer nous socis per aquesta ONG que defensa la vida dels primats. el vídeo ha estat penjat a Youtube pel Museo.





Una visión actualizada del arte paleolítico de la cornisa cantàbrica.

Diego Garate investigador del Museo Arqueològico de Vizcaya va fer una xerrada al Museo de la evolución humana de Burgos per comentar les novetats en relació a l'art rupestre. Comenta les troballes d'ocre antic, les darreres datacions, la possibilitat que els neandertals ja pintessin les parets i altres fets que ja hem comentat al bloc.







¿Hablaba Miguelón? Las palabras que no se llevo el viento

Els fòssils tan complets que s'han trobat a la Sima de los Huesos han permés realitzar amb major facilitat els treballs clàssics en relació a la possibilitat que l'homo de heildelbergensis parlés: la proporció del tracte vocal i les característiques de l'os l'hioides. Però també s'han realitzat estudis sobre les possibilitats d'audició. En aquesta xerrada, que es va dur a terme el juliol de 2012, en el  Museo de la Evolución Humana de Burgos, el Biòleg Ignacio Martínez de la Universitat d'alcalà d'Henares ens explica el resultat d'aquestes recerques. La xerrada i el col·loqui posterior dura 1h 11'.







Sobre manos y pies en Atapuerca.
Caminando y manipulando durante millones de años.

Carlos Lorenzo és un investigador de la Universitat Rovira i Virgili i especialista en l'estudi dels fòssils de mans i de peus d'homínids. En aquesta xerrada que dura 50' explica l'evolució i les característiques de les extremitats dels homínids. No es centra exclusivament en el jaciment d'Atapuerca ja que tant a la xerrada com al torn de preguntes respon qüestions de temàtica molt més àmplia. Una xerrada especialitzada i molt interessant. el vídeo complet dura 1h 22'.






Miguelón y los suyos.
Enfermedades y comportamientos de hace medio millón de años

La investigadora de la Universidad de Alcala d'Henares Ana Garcia va realitzar aquesta xerrada sobre les patologies i conductes associades a les restes de l'homo de heildelbergensis. Aquesta conferència forma part del conjunt d'activitats realitzades amb motiu de la celebració dels 20 anys del descobriment del crani de Miguelón.







¿Qué sabemos del cerebro de nuestros antepasados?

Conferència sobre paleoneurología a càrrec del Dr Emiliano Bruner, investigador del CENIEH. Aquesta xerrada es va realitzar a la seu del Museo de la Evolución Humana de Burgos. 







Ötzi: l'Home de Gel. The puzzle off a 5.300 years-old alpine mummy

Riddles in Archeology Lecture Series: Ötzi the iceman. Penn Museum. University of Pennsylvania Museum of Archaeology and anthropology. Dr. thomas Tartaron.





Howard Hughes Medical Institute. Classes evolució humana.

Us recomano que veieu les conferències gravades en directe de Biointeractive. La majoria corresponen a temes biològics, entre ells temes relacionats amb l'evolució humana. Les quatre primeres: 
                                                                 1: Human Evolution and the Nature of Science by Tim D. White
                                                                 2: Genetics of Human Origins and Adaptation by Sarah A. Tishkoff 
                                                                 3: Stone Tools and the Evolution of Human Behavior by John J. Shea
                                                                 4: Hominid Paleobiology by Tim D. White

Podeu tenir informació addicional de les xerrades aquí.




Ratrear el pasado por medio de la genètica

Barreja de neandertals i sapiens, i el procés de domesticació, dues línies d'investigació de Svante Pääbo de l'Institut Max Planck. Si voleu saber més sobre les teories d'aquest autor podeu mirar més avall la conferència magistral amb subtítols en castellà.

No visible en aquests moments



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada