dimarts, 15 d’agost de 2017

Humans a Austràlia fa 65.000 anys

Ben Marwick y otros miembros del equipo.
Dominic O'Brien, Corporación Aborigen Gundjeihmi 
En el camp de l'evolució humana és habitual que les datacions acceptades per una determinada fita s'endarrereixin a causa d'una nova troballa. Podeu llegir, en versió lúdica, un escrit que comenta aquesta constant.

L'article que avui ens ocupa fa referència a la primera ocupació humana a Austràlia. De fa anys que semblava que la data quedaria fixada definitivament al voltant dels 50.000 anys.

Aquesta datació ha estat superada d'una forma significativament important per l'estudi de Chris Clarkson, Zenobia Jacobs et al. publicat a la revista Nature (Nature 547306–310 (20 July 2017) doi:10.1038/nature22968). La nova datació reforçada per la troballa d'eines es situa a l'entorn dels 65.000 anys.

L'equip ha treballat en el jaciment del refugi de Madjedbebe (Al nord d'Austràlia) realitzant una acurada estratigrafia, la datació amb radiocarboni i amb el mètode OSL (Luminescència òptica estimulada). També s'hi han realitzat multitud d'anàlisi de la matèria orgànica i de la resta de materials (10.000 elements recuperats en les diferents campanyes) dels diferents nivells. 

Madjedbebe a la vora del Parc National de Kakadu.
AFP/Gundjehmi Aboriginal Corporation/ Dominic O’BrienSource:AFP. Hominides
Aquestes referències situen un nou mínim en relació a la primera entrada dels humans a Austràlia. Aquesta entrada està perfectament associada a l'ús ritual de pigments i a l'elaboració de sofisticades eines. També s'ha documentat que formaven part del seu comportament habitual les activitats relacionades amb l'explotació de recursos vegetals. Cal destacar que sembla haver-hi proves que aquests primers pobladors d'Austràlia "sembraven llavors".

Destral. C. Clarkson et al. Nature
L'article comenta que cal desvincular l'extinció de la megafauna del continent de la primera entrada dels humans, fets que semblaven, mantenir una relació cronològica directa. Els autors recorden les implicacions que aquesta datació té pel que fa a la sortida d'Àfrica, a la relació amb altres espècies humanes i la comparació amb l'entrada a Europa, fa només uns 45.000 anys.

Aquest no és l'únic estudi que prova de justificar una entrada anterior de l'home a Austràlia, però sí el més complet i fiable de moment. Podria ser que en un futur proper calgui tornar a parlar d'aquest tema i endarrerir encara més la datació. Així és la ciència! De moment transmetrem aquesta nova datació amb els arguments que la relativitzen, a l'espera de noves troballes.

Podeu ampliar la informació als llocs següents: Sciencedaily,  University of Washington, Hominides 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada