dijous, 10 de juliol del 2014

Canals semicirculars i humans del plistocè a Euràsia



El laberint és una petita estructura de l'orella interna situada a la zona temporal que serveix pel control de l'equilibri. L'estímulació del líquid contingut en els canals aporten informació al cervell sobre la posició del cos. Aquesta estructura presenta una configuració morfològica que s'ha usat tradicionalment per identificar i diferenciar els neandertals dels humans moderns. 

El laberint del crani de Xujiayao 15 es correspon a l'estructura atribuïda tradicionalment als neandertals en un context que sembla clarament no neandertal. Els canals semicirculars dels neandertals presenten les següents característiques: un canal anterior relativament petit, el lateral en canvi és més gran, mentre que el posterior es trobar en una posició lleugerament inferior. 

En la imatge (de la web de Dienekes) que acompanya es pot observar que les característiques de XJY (rombe vermell) es troba en una posició característica del grup de neandertals (quadre blau). 

Per concloure l'explicació cal determinar exactament a qui correspon el crani Xujiayao 15. A 

l'estudi es comenta que altres característiques dels fòssils associats són clarament no neandertals i s'hi refereix com a "humà asiàtic arcaic", en altres notícies de divulgació s'anomena "crani humà modern". Recordem, que té una antiguitat de 100.000 anys.

Personalment penso que aquesta indefinició és la que caldrà resoldre amb el temps. Es tracta d'un descendent d'Homo erectus asiàtic? sembla poc probable! Es tracta de restes cranials de l'home de Denisova clarament més emparentat amb els neandertals, ho desconec i no tenim altres mostres de cranis d'aquesta espècie; Es tracta d'un Homo sapiens arcaic, seria llavors fruït d'un procés d'hibridació. 

Tot plegat és el que caldrà comprovar en un futur incorporant nous exemplars a aquesta anàlisis comparativa i intentant obtenir ADN de les mostres.  Erik Trinkaus reflexiona en aquest article sobre la importància de la troballa en el sentit que fa més complex el model evolutiu humà. Tot apunta que coneixerem en un futur una major diversitat en els grups humans d'aquesta etapa de l'evolució humana i segurament caracteritzada per un evolució en mosaic de la morfologia de les diferents poblacions humanes. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada