dimarts, 29 de juliol de 2014

El "Chico de la Gran Dolina" al MEH.Ja fa vint anys que a TD6 (el nivell 6 del jaciment de Trinchera Dolina) Aurora Martín va trobar uns fòssils humans d'una antiguitat aproximada d'uns 900.000 anys. Les restes, la majoria juvenils havien estat processades per alimentar altres homínids. 

Aquells fòssils presentaven característiques molt especials que configuraven una barreja de característiques primitives i d'altres molt modernes, fins hi tot, algunes presents en els sapiens. 

L'equip d'Atapuerca va decidir anomenar-lo Homo antecessor. El nom indica el primer home que es va aventurar a Europa des de l'Àfrica essent el pioner (llavors es pensava això) de l'ocupació homínids al continent. 

Segons l'equip, en un plantejament inicial, aquesta espècie seria la que donaria lloc a Homo sapiens a l'Àfrica i a la línia dels neandertals a Europa. 

Si heu estat al Museo de la Evolución Humana de Burgos haureu pogut comprovar que a la galeria d'Homínids, al costat de Miguelón i fent companyia a les representacions de Mrs Ples, Lucy i exemplars d'altres espècies hi faltava la de l'Homo antecessor. Ha estat ara que finalment s'ha completat la galeria d'homínids amb la  instal·lació de l'exemplar del "Chico de la Gran Dolina"


La reproducció és obra de l'escultora francesa Élisabeth Daynès i representa un nen d'uns 10 anys atès que la majoria de fòssils del jaciment corresponen a joves tot i que no hi ha cap dada que faci pensar que les restes no es puguin correspondre a una nena. L'escultora, juntament amb José María Bermúdez de Castro i el seu equip han decidit deixar-lo calb per mostrar millor les seves característiques cranials. Aquesta espècie ja disposava d'un volum cranial d'uns 1.000 cm3 cosa que produeix una certa desproporció de la relació entre el cos i el cap.


Les imatges de l'escultura han estat compartides per @MiguelonMEH a twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada