dimarts, 17 de desembre del 2013

Abril 2010

Perquè l'home no té pèl?
En el seu número 
del mes d'abril la revista Investigación i ciencia publica l'article origen de la piel desnuda escrit per l'antropòloga americana Nina G. Jablonski. Aquesta informació és una ressenya comentada d'aquest article.

La desaparició del pèl en la línia dels homínids és un procés que es remunta a una antiguitat superior al 1,2 Milions d'anys, probablement lligat a altres canvis físics com l'augment de la longitud de les cames, el nou tipus d'alimentació en la que la carn es cada cop més important i altres que es van produir relacionats amb l'Homo ergaster. L'inici del procés està relacionat amb l'adaptació al canvi climàtic que es va produir a la terra fa menys d'uns tres milions d'any que provocà una major aridesa a l'Àfrica i l'augment de la superfície de sabana.

El desplaçament per aquestes zones descobertes ofereix avantatges a les noves formes de refrigeració corporal. En l'home les cèl·lules sudoripares es desvinculen dels folículs pilosos i de la textura oliosa de la suor (glàndules apocrines) per situar-se directament en la pell de manera que augmenta la capacitat de refrigeració i el líquid secretat es converteix en més fi i aquós (glàndules ecrines).

Tenim cabells al cap per protegir el crani i el cervell d'un excés de calor i pèl a les aixelles i engonals per afavorir la propagació de les ferormones i mantenir aquestes àrees lubricades durant la locomoció. Caldria afegir el pèl de les celles i pestanyes com a mecanismes de protecció dels ulls. L'autora comenta també les diferències entre el tipus i la quantitat de cabells entre les diferents poblacions actuals i les relaciona amb l'adaptació a les diverses condicions ambientals de les diferents zones del planeta.

Durant l'article l'autora exposa les diferents línies d'investigació relacionades amb aquest tema. Les principals treballen en temàtiques com l'evolució de la queratina dels cabells, l'estructura de l'ADN, l'estudi dels polls i la seva evolució i altres línies de recerca avui descartades com la de l'homo aquàtic.

Segons l'autora la pèrdua de pèl ha tingut repercussions en el desenvolupament de conductes comunicatives (posar-nos vermells, gests facials) i ha intervingut com un factor significatiu en el procés d'hominització lligant-ho al desenvolupament del cervell i a l'aparició del llenguatge relació que segons el meu criteri caldria relativitzar.

Font de la imatge de la pell: http://www.aula2005.com/indexcat.htm
Font de la imatge de la sabana: http://campodelacruz-atlantico.gov.co



Australopitecus sediba. L'espècie pont amb el gènere homo. 
Per fí!


Lee R. Berger. Font de la imatge: wikipedia

La revista Science ha publicat el 9 d'abril de 2010 dos articles sobre la descoberta d'una nova espècie anomenada australopitecus sediba. Lee R. Berger i el seu equip han pogut definir aquesta nova espècie partint de la troballa de dos esquelets pertanyens a una femella i un nen. Aquest descobriment és molt important ja que, finalment, podem documentar una espècie que enllaça els autrolopitecins gràcils tipus africanus o afarensis, amb les primeres espècies d'homo. La manca de restes que relacionessin aquestes dues grans línies evolutives creava força incertesa sobre la seva continuïtat. Amb aquesta troballa queda clarificada aquesta transició tan important per comprendre el pas entre ambos taxons evolutius.

En aquesta pàgina http://www.sciencemag.org/extra/sediba/ podeu llegir els articles que publica la revista Science i veure un video del crani de la nova espècie d'una antiguitat aproximada de 1,9 milions d'anys. Aquestes restes van ser trobades a la cova de Malapa a Sudàfrica el 2008. 

No ens hauriem d'estranyar si aquesta espècie, passats uns anys, passa a ser considerada Homo sediba ja que podrien primar les característiques físiques de l'estructura del crani i la dentició per sobre de la capacitat cranial que, en aquests moments, és la característica que més l'apropa als australopitecins.



Font: BBC News. By Jonatham Amos


FONT: YouTube

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada