dimarts, 17 de desembre del 2013

Juny 2010


L'any 2008 es va trobar a Armènia, a la cova Areni-1, la sabata coneguda més antiga. El seu estat de conservació és excel·lent degut al fet que va ser enterrada, probablement de forma casual, entre les restes orgàniques generades per un ramat de cabres que la van aïllar dels agents que la podien malmetre. Ron Pinhasi, arqueòleg del College Cork d'Irlanda, explica en la seva publicació que la datació es pot fixar en -5500 anys.



La sabata, que correspon a un peu dret, consisteix en una peça de cuir a la que s'han practicat un seguit de perforacions per a fer-hi passar un cordó de pell. La sabata contenia herbes seques per tal de conservar l'estructura del calçat o mantenir els peus secs i calents.




Font de la imatge: www.hominides.com
Com podem apreciar, la complexitat dels elements tecnològics i de disseny ens fan pensar en una pràctica ja evolucionada i, per tant, molt més antiga. Segur que l'ús de sabates ve condicionat per factors ambientals com l'estructura del terreny en què cal desplaçar-nos i, especialment, pel clima. Seguint aquestes dues línies i gràcies a futures troballes que es produiran amb tota seguretat podrem assegurar amb una major exactitud a partir de quin moment i en quin lloc la humanitat va començar a usar proteccions pels peus.




Dilluns 21 de juny de 2010, el programa Sota terra de TV3 ens mostrà el jaciment de La Boella en un programa dedicat a la recerca de restes que demostrin l'existència
de l'Homo antecessor en aquesta antiga vall del francolí. També s'hi van poder veure procediments experimentals usats en arqueologia. 
No van trobar restes d'homínids però, no hi ha dubte que, tard o d'hora, es podran relacionar les troballes d'eines lítiques amb Homo antecessor, només calen restes òssies que, possiblement, no es trobaran en aquest jaciment, però si en altres llocs de la serralada on aquesta espècie podia tenir el seu refugi.
    Per veure el programa sencer visita el link següent: http://www.tv3.cat/videos/2976950


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada