dimarts, 17 de desembre del 2013

Juliol 2010



1- Troballa d'un nou crani d'homo Heildelbergensis amb una antiguitat de 500.000 anys. La futura reconstrucció ens pot oferir una peça força completa.
2- Al nivell TD-10 de la Gran dolina s'han localitzat 2500 eines de pedra associades a restes de fauna que permeten constatar l'especialització de l'Homo Heildelbergensis en aquesta zona en la cacera de bisons. Les evidències demostren una gran capacitat tècnica d'adaptació a l'entorn cosa que representa un nivell important de complexitat tecnològica, social i cultural. 
3- Dues eines lítiques i marques de tall, trobades a la Sima del elefante, poden situar la presència humana en una època anterior a la coneguda actualment. L'Homo antecessor podria remuntar la seva presència a la Península aproximadament a fa un milió i mig d'anys. És fonamental reconsiderar la investigació a Europa i cercar nous jaciments que ens puguin donar informació entorn a aquestes datacions. 
3- El jaciment de la Gran dolina al seu nivell TD6 esdevé un espai que havia estat utilitzat com a cau per a diferents espècies, en canvi l'ocupació humana d'aquest nivell ha estat qualificada d'esporàdica. Aquest descobriment disminuir les expectatives que es podien dipositar en la major presència de restes humanes en aquest espai.
Tot i que nosaltres només destaquem aquestes troballes, aquesta campanya ha comportat el descobriment de poblaments i restes associades a homo de Neandertal i Sapiens amb força informació per a comprendre millor la seva estructura tècnica i social.

Per ampliar aquesta informació es recomanable llegir el resum del balanç 2010 de la mateixa pàgina d'Atapuerca.


Antecessors a Anglaterra?


Unes setanta eines lítiques han estat trobades a Happisburg, est d'Anglaterra, i han estat datades d'una antiguitat de 800.000 anys. En aquella època la zona era una plana inundable d'un antic afluent del Tamesis on vivien  gran quantitat d'herbívors. Aquesta descoberta sembla demostrar d'una forma fefaent l'expansió de l'Homo antecessor en contrades molt més septentrionals del que es creia possible. Tot plegat permet formular la hipòtesi que aquesta espècie havia de conèixer procediments de control i transport del foc i tenir capacitat tècnica per elaborar roba d'abric que els protegís del fred. Tal com diu M. Parfitt a la revista Science Daily "the now evidence demostrate that early humans were capable of adapting their behaviour as the word changed around them".
L'estudi publicat a la revista Nature ha estat realitzat per un equip d'arqueòlegs del Museu britànic i de la Universitat Queen Mary de Londres i evidencia la necessària connexió de l'actual illa amb el continent eurasiàtic. No hi ha dubte que aquesta troballa intensificarà la recerca arqueològica a la Gran Bretanya cercant restes òssies d'aquest primer poblador del Pleistocè inferior, època en què, fins ara, era inpensable trobar-hi ocupació humana.


Font de la imatge: www.hominides.com

Per completar aquesta informació podeu visionar el vídeo de la revista Nature o l'article a la revista digital Science.



ATAPUERCA: La noia del mirador. Campanya 2010.



S'han trobat a 

la cova del mirador les restes d'un esquelet d'una noia de 15 anys que tenen una antiguitat estimada de 4500 anys. L'esquelet es troba en posició fetal i és el primer que es localitza en perfecta connexió anatòmica, és a dir, amb totes les parts del seu cos en el lloc que correspon i tal com va ser enterrada. La nena portava ornaments realitzats amb mol·luscs. La troballa permetrà conèixer millor els rituals d'enterrament a l'època del calcolític i augmenten les expectatives dipositades en aquest jaciment del complex d'Atapuerca ja que la localització del nou esquelet fa pensar en la possibilitat de trobar-ne força més en un futur proper.

Font de la imatge: pàgina de l'IPHES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada